Over ons

Tennisvereniging Wapenveld is officieel opgericht op 29 september 1976. Andries Kruithof († 1980), hoofd van de Jan Ligthartschool, nam het eerste initiatief om een tennisvereniging in Wapenveld op te richten. Grote ideaal van hem was dat de contributie laag moest zijn, zodat de tennissport voor iedereen bereikbaar was. Het elitaire karakter, dat tennissen op dat moment nog enigszins had, moest doorbroken worden.

Op 2 april 1977 was het eindelijk zover dat de leden konden tennissen op vier nieuwe gravelbanen, aangelegd op het oude trainingsveld van voetbalvereniging WZC. In de eerste jaren is ook gebruik gemaakt van de oude, houten WZC-kantine, die met eigen zelfwerkzaamheid werd opgeknapt. Binnen onze tennisvereniging zijn momenteel nog veertien leden, die in het eerste jaar van oprichting lid zijn geworden en met enige nostalgie aan deze tijd zullen terugdenken.

In de beginjaren was er door de grote belangstelling een wachtlijst voor nieuwe leden. Zelfs een ballotagecommissie werd in 1978 ingesteld, waar leden onder geheimhouding bezwaar konden maken tegen nieuwe leden. Op volgorde van binnenkomst werden leden toegelaten en inwoners van Wapenveld kregen zelfs voorrang. In 1984 werd de commissie opgeheven en werd het toelaten van leden aan het dagelijks bestuur overgelaten.  

Op 4 april 1981 werd het clubgebouw officieel geopend en kreeg het tennispark de naam De Kruithof, vernoemd naar medeoprichter en eerste voorzitter Andries Kruithof. In 1994 werd het clubgebouw aan de westzijde uitgebreid met beneden extra berging en boven een wedstrijd- en bestuurskamer.   

Door het snelgroeiende aantal leden - in 1991 zelfs het topaantal van 642 - kon de vereniging uitgroeien tot de huidige 8 banen. In 1984 werden baan 5 en 6 en in 1987 werden baan 7 en 8 in gebruik genomen. In 1988 werd besloten met 71 stemmen voor en 1 tegen, om de banen 1 t/m 4 te voorzien van verlichting. In 2008 is het gravel van baan 1 en 2 en in 2012 baan van 3 en 4 vervangen door ProVision-banen. Vanaf dat memorabele moment kan het gehele jaar op ons tennispark worden getennist.   

Zelfwerkzaamheid, saamhorigheid en gezelligheid zitten in het DNA van onze tennisvereniging. Deze kernwaarden zijn in alle jaren zeer belangrijk geweest en zijn gelukkig nog steeds van toepassing. De vereniging kan nog altijd een beroep doen op veel vrijwilligers, die veel werk verzetten binnen de commissies en bij het organiseren van de open toernooien en activiteiten.   Onder alle enthousiaste tennissers binnen de vereniging zitten veel toppers, ieder op zijn/haar eigen niveau. Echter sportief gezien is er één ver bovenuit gestegen en dat is Jacco Eltingh. In zijn beginjaren heeft hij tot z’n twaalfde bij onze vereniging gespeeld en getraind. Hierna is hij samen met z’n partner Paul Haarhuis uitgegroeid tot de beste dubbelspeler van de wereld - wereldtitels in 1993 en 1998 – en heeft in het enkelspel de wereldtop behaald met een 19e plaats op de wereldranking. Dankzij oud-voorzitter Bert de Boer draagt ons jeugdtoernooi de naam van Jacco Eltingh.   

Door verantwoordelijk en zuinig beleid is TV Wapenveld een financieel gezonde tennisvereniging. In veertig jaar heeft de vereniging qua grote investeringen altijd zelf de broek opgehouden en dat is veel waard gebleken. Ondanks dat zijn er momenteel wel bedreigingen van een terugtrekkende overheid en zien we een terugloop van het ledenaantal.   De inzet van de vrijwilligers is groot en er ligt een prachtig en goed onderhouden tennispark met 8 tennisbanen. TV Wapenveld heeft een relatief lage contributie, staat bekend als gezellig en sportief en is toegankelijk voor iedereen.   

Samen tennissen en werken we toe naar het 50-jarig jubileum in 2026!